Monday, June 21, 2010

Poster Kereta

Dia tak mahu aku blogging separuh jalan. Atas dasar itu dia (Zainal Buang Hussein) memotivasikan aku dengan sumbangan 3 keping gambar kereta hasil lukisan dia.

Katanya dengan pengalaman yang ada pada aku berkait kereta/motor, banyak benda yang aku boleh ceritakan kepada pembaca. Jadi dia tak mahu aku berhenti setengah jalan.

Aku pun tak pasti sama ada aku mampu terus menulis. Tapi yang pasti aku akan cuba kerana banyak benda berkait kereta/motor yang tak disebarkan oleh media arus perdana.Memiliki kereta atau motosikal jangan sampai kita jadi hamba kepada kenderaan kita itu.

Tayar Bocor
Kepada pelawat-pelawat blog 'Tayar Bocor' sukalah aku hulurkan penghargaan dan ucapan berbanyak terima kasih. Bual-cara aku dalam blog apa-apa berkaitan kereta motor dan juga secara tidak langsung melibatkan keselamatan jalan raya.

Kereta dan motosikal adalah kenderaan asas bagi kita semua sekarang ini. Boleh dikatakan semua orang tahu pandu kereta ataupun tunggang motosikal. Tetapi sayang bukan semua tahu cara-caranya. Cara mandu dengan betul, cara menunggang dengan selamat dan termasuklah cara menjaga kenderaan kita itu. Bukan semua orang tahu.

Ramai yang tahu start enjin...jalan! Enjin tak boleh start, panggil mekanik. Habis-habis tak ada mekanik, cuba godek sendiri mana yang rasa-rasa tahu. Tetapi sebenarnya tak tahu apa-apa, akhirnya lagi jahaman dibuatnya.

Jaga kereta bukan setakat basuh bila kotor, hantar servis bila dah sampai masa. Tapi ia lebih dari itu. Nanti kita akan berbual panjang tentang ini. Tapi yang penting sekali, tayar jangan sampai bocor.